Published On: 13/03/201958 words0.3 min read

Το τσάι matcha, παράγεται από φύλλα Gyokuro, μια ποικιλία του  Camellia Sinensis. Η σκόνη αυτη προκύπτει από φύλλα πράσινου τσαγιού από τις νεαρές κορυφές του φυτού. Τρεις εβδομάδες πριν τη συγκομιδή, τα φύλλα του φυτού σκιάζονται και η αλλαγή αυτή στο φως του ήλιου, ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Μόλις μαζευτούν, τα φύλλα ατμίζονται για να σταματήσει η ζύμωση που θα μείωνε τα στοιχεία αυτά. Αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες και μας δίνουν μια έντονα πράσινη σκόνη.

Το τσάι που προκύπτει από αυτή τη διαδικασία, περιέχει περίπου 10 φορές περισσότερες πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά από το κοινό τσάι, διπλάσια αντιοξειδωτικά από το κόκκινο κρασί , περίπου 9 φορές περισσότερη β-καροτίνη από το σπανάκι  και τετραπλάσια β-καροτίνη από τα καρότα.

Οφέλη του τσαγιού Matcha
 
1. Ενισχύει τον μεταβολισμό
Το Matcha χρησιμοποιείται συχνά και ως προ-προπονητικό συμπλήρωμα, για την αύξηση της ενέργειας και τη συγκέντρωση στην άσκηση. Κάνει την άσκηση λιγότερο επίπονη για το μυαλό και για το σώμα (4). Οι αθλητές συχνά το προσθέτουν στα προ-προπονητικά ροφήματά τους για να τους δώσει γεύση.
 
Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η πόση τσαγιού Matcha πριν την προπόνηση, αυξάνει την καύση λίπους (5). Εκτιμάται ότι το Matcha μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε 25% περισσότερο βάρος.
 
2. Δίνει ενέργεια
Σε αντίθεση με τον καφέ, το τσάι Match, απελευθερώνει αργά την καφεΐνη κατά τη διάρκεια αρκετών ωρών, αντί για να το κάνει άμεσα γεγονός που δίνει ενέργεια για μεγάλο διάστημα της ημέρας (6). Αυτό οφείλεται στο γεγονός του ότι περιέχει L-θεανίνη, η οποία μπορεί να βελτιώσει και τη συγκέντρωση. Τα υπόλοιπα τσάγια, περιέχουν αυτές τις ουσίες σε πολύ μικρότερες ποσότητες.
 
3. Βοηθά στην υγεία του δέρματος
Οι πολυφαινόλες του Matcha, έχουν αντιφλεγμονώδεις και αντικαρκινικές ιδιότητες που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της εμφάνισης και της ανάπτυξης όγκων του δέρματος (8). Επίσης, λέγεται ότι προστατεύει το δέρμα από τις βλάβες που προκαλούν οι ακτίνες UV και την πρόωρη γήρανση (9).
 
4. Καταπολεμά το στρες
Η L–θεανίνη, που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι επίσης υπεύθυνη για την αύξηση της δραστηριότητας των άλφα κυμάτων του εγκεφάλου, που βοηθούν στη χαλάρωση (10).
 
Έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό American Journal of Health-System Pharmacy έδειξε πως:
 
” η αυξημένη δραστηριότητα των κυμάτων άλφα στον εγκέφαλο που προκαλείται από την L-θεανίνη έχει συσχετιστεί με την αυξημένη δημιουργικότητα, την αυξημένη απόδοση υπό την πίεση, τη βελτίωση της δυνατότητα μάθησης και συγκέντρωσης καθώς και τη μείωση του άγχους.» (11).
 
Διαβάστε επίσης: 7.000 Μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι ο Κουρκουμάς μπορεί να αλλάξει τη ζωή σας. Χρησιμοποιήστε τον με αυτούς τους 7 απίστευτους τρόπους
 
5. Βελτιώνει τη λειτουγία της μνήμης
Μια μελέτη που διεξήχθει από το Nation Institute of Health (12) κατέληξε στο συμπέρασμα ότι:
 
«Τα ευρήματά μας παρέχουν πρώτα στοιχεία για την υποτιθέμενη ευεργετική επίδραση του πράσινου τσαγιού στη γνωστική λειτουργία, και συγκεκριμένα, στη λειτουργία επεξεργασία της μνήμης στο επίπεδο του νευρικού συστήματος, προκαλώντας αλλαγές στη βραχύχρονη πλαστικότητα των βρεγματο-μετωπιαίων συνδέσεων του εγκεφάλου.
 
6. Ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
Η EGCG που περιέχει το Matcha, αυξάνει την παραγωγή των ρυθμιστικών Τ-κυττάρων, που αποτελούν την πρώτη γραμμή άμυνας του ανοσοποιητικού συστήματος (13).
 
“Η επιγενετική ρύθμιση είναι πιθανόν να αξιοποιηθεί στη δημιουργία κατασταλτικών ρυθμιστικών Τ-κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς, και είναι μεγάλης κλινικής σημασίας για την καταστολή των αυτοάνοσων νοσημάτων »”, αναφέρει η Science Daily.
 
7. Μειώνει τη χοληστερόλη
Έρευνες έχουν δείξει ότι το πράσινο τσάι, όπως είναι το Matcha, μειώνει τη συνολική χοληστερόλη και αυξάνει την HDL (καλή χοληστερόλη), στα ζώα και στους ανθρώπους. Αυτο συμβάλλει στην πρόληψη της στεφανιαίας νόσου (14).
 
Άλλες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η κατανάλωση πράσινου τσαγιού, έχει θετική επίδραση στην ενδοθηλιακή λειτουργία, διασφαλίζοντας ότι αυτά τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και διαστέλλονται λειτουργώντας άριστα για τη βέλτιστη ροή του αίματος (15).
 
8. Ελέγχει τον διαβήτη
Το τσάι Matcha έχει χρησιμοποιηθεί παραδοσιακά για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου. Μελέτες σε ζώς έδειξαν ότι το πράσινο τσάι μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της ανάπτυξης του διαβήτη τύπου 1 και επιβραδύνει την εξέλιξη αφού έχει αναπτυχθεί (16).
 
Επιπροσθέτως, μπορεί να συμβάλλει στη ρύθμιση της γλυκόζης σε ασθενείς που πάσχουν από αυτή τη νόσο.
9. Έχει αντικαρκινική δράση

Λέγεται ότι το Matcha έχει 100 φορές περισσότερη EGCG (epigallocatechin gallate) τα τα άλλα τσάγια. Η ουσία αυτή έχει αντικαρκινικές ιδιότητες

Έρευνες δείχνουν ότι είναι αποτελεσματική ενάντια του καρκίνου του μαστού,  των ωοθηκών, του προστάτη και του καρκίνου του πνεύμονα, αλλά και σε μια πληθώρα άλλων νόσων.

 

Πώς να το φτιάξετε;

Βάλτε σε ένα μπολ μισό κουταλάκι του γλυκού σκόνη matcha. Προσθέστε λίγο ζεστό νερό (όχι βραστό), χτυπήστε ελαφρά γρήγορα μέχρι το τσάι να διαλυθεί και το υγρό να γίνει ένας ανοιχτόχρωμος αφρός.Προσθέστε και το υπόλοιπο νερό . Πιείτε αμέσως, πριν η σκόνη έχει χρόνο για να εγκατασταθεί στόν πάτο του μπόλ. Είναι φυσιολογικό βέβαια λίγη σκόνη να παραμένει στο κάτω μέρος του κυπέλλου σας.

Αν έχετε δοσομετρητή και χτυπητήρι μπαμπού χρησιμοποιείστε αυτά και αναδεύστε με μοτίβα ζιγκ ζαγκ.

Παγωμένο Matcha Latte

Αρχίστε με την προετοιμασία του Matcha χρησιμοποιώντας τα παραπάνω βήματα. Σε ένα ξεχωριστό ποτήρι χτυπήστε ελαφρά 50γρμ.γάλα μέχρι να αφρίσει. Προσθέστε πάγο στο γάλα και στη συνέχεια το ζεστό Matcha. Για γλυκιά γεύση δοκιμάστε ζάχαρη ή μέλι Ανακατέψτε και απολαύστε το!

Συμβουλές: για το Matcha
  • Φυλάξτε τη σκόνη Matcha στο ψυγείο για να το κρατήσετε φρέσκο. Πριν από τη χρήση, τοποθετήστε το σε θερμοκρασία δωματίου πριν την παρασκευή του τσαγιού.
  • Το νερό πρέπει να είναι ζεστό , δεν πρέπει να βράζει. Αν βάλετε βραστό νερό, το τσάι Matcha θα έχει πικρή γεύση.

πηγές: naturalsoul.gr

umms.org

matchasource.com

tsai.gr

Leave your comment

Related posts